Jakou funkci plní podložka pod bazén z geotextilie

Někteří výrobci zahradních nadzemních bazénů se specializují na příslušenství, bez něhož by výrobky nemohly sloužit svému účelu tak, jak se od nich očekává. Abyste v bazénu prožívali pouze radostné chvíle a nebyl to chemický koktejl nečistot, do kterého by nevlezl ani váš pes, musíte se o vodní náplň starat bazénovou chemií a technickými prostředky (čerpadlem, filtrací, hadicemi, vysavačem, ochrannou plachtou atd.)
plavecký bazén.jpg
Při výstavbě vodní nadzemní, nebo zapuštěné nádrže je třeba nejprve zpevnit podloží a zajistit dostatečně pevnou a bezpečnou základní plochu, aby nedošlo k prodření bazénové fólie. K těmto účelům slouží podložka pod bazénem, tzv. geotextilie. Jde o speciální materiál – netkanou textilii (gramáž 500 g na m2), jehož vstupní surovinou je čistý stoprocentní polyester.
balonek ve vodě.jpg

Účelem tkaniny je především

· Vytvořit ochrannou bariéru pod násypnou podkladovou vrstvou pod bazénem. Podložka separuje jednotlivé konstrukční vrstvy a zároveň je propustná vůči vlhkosti a vodě, tím omezuje výskyt plísní a houby a nepříjemného zápachu v okolí bazénu. Oddělením vrstev horniny dojde ke zpevnění podloží a k výraznému zvýšení jeho nosnosti – lze jej zatížit i velkým objemem vody v bazénové nádrži.
· Při přípravě zahradního terénu, což může být i případ venkovních zapuštěných bazénů, ji lze využít jako drenážní prostředek k odvodu tekutiny z povrchu podloží, čímž se brání vyplavování jednotlivých vrstev. Zároveň se terén zpevňuje, mění se jeho mechanické vlastnosti, tahové napětí, vrstva zeminy se stává stabilnější.
květ na hladině.jpg
· Běžně se využívá nejen u zahradních aplikací, ale i u průmyslových staveb, zejména u nadzemních sypaných hrází, kde je třeba filtrovat vrstvy zeminy, aby byly odolné vůči odplavování vodou. Působí jako hydroizolant u stavebních konstrukcí, které chrání před vlhkostí způsobených zeminou.
· Vyplňuje terénní nerovnosti při výstavbě břehů, zahradních terasových svahů, odvodňovacích kanálů a dokonce i golfových hřišť. Cílem je zabránit promísení jemných vrstev (písek) s hrubozrnnými částicemi (štěrkové podloží).