Oregano a jeho využití
Oregano je známé také jako dobromysl obecná. Je to bylinka, kterou najdeme hlavně ve středomořské kuchyni, ale přidává se také do bylinkových čajů nebo v domácích léčivých směsích. Oregano pochází z jižní Evropy a západní Asie. Daří se jí ale i v českých zahradách. Má drobné lístky a růžovofialové květy. Není to jen velmi aromatická bylinka, ale také velmi krásná.
Koření
Sušené oregano je jedním z nejznámějších středomořských koření. Má výraznou chuť, lehce nahořklou. Využívá se především v italské kuchyni. Na pizzu, do těstovin nebo do rajčatových omáček. Najdete ho také v řecké kuchyni. Často se přidává k pečenému mazu, zelenině nebo na sýr feta. A co česká kuchyně? Oregano si najde své místo v polévkách, masitých jídlech nebo jako koření do luštěnin. Oregano a jeho vůně se nejlépe uvolní během vaření, proto je dobré ho přidat do jídel, které se tepelně upravují.

Léčivé účinky
Oregano nejenom že dobře chutná a voní. Ale je to také léčivá bylinka. Obsahuje látky, které mají pro nás řadu blahodárných účinků. Oregano působí antibakteriálně a protizánětlivě. Je tedy dobrý na léčbu mírných zánětů nebo jeho prevenci. Působí také dobře na nachlazení, kašel a rýmu. Podporuje naše trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Ulevuje při nadýmání a křečích v břiše. Dříve se oregano používalo také na nespavost a duševní pohodu.

Čaj z oregana
Z oregana můžete připravit také lahodný oregano čaj. Má jemnou kořenitou chuť, ale nesmí se nechat louhovat příliš dlouho. Poté zhořkne. Vezměte lžičku či dvě sušeného oregana a zalijte ho vroucí vodou. Nechte louhovat 10-15 minut a poté ho přeceďte. Můžete ho pít samotný, ale pokud chcete vylepšit chuť čaje, přidejte do něj třeba mátu, meduňku nebo med. Čaj je skvělý pro úlevu na nachlazení, kašli nebo také pomáhá při trávicích potíží. Používá se také při inhalaci při rýmě.