Proč je dobré pravidelně konzumovat klíčky?

Možná se na ně koukáte s opovržením, jelikož si myslíte, že tato potravina vás určitě neuspokojí. Věřte však, že při jejich pravidelné konzumaci vás nabije spoustou vitamínů a tolik potřebnou energií. Věřte, že díky těmto rostlinkám do svého těla dostanete přesně to, co potřebuje. Jedinou nevýhodou je, že se musí nejprve nechat napučet, než je začnete konzumovat.

brokolice

Každé semínko je zásobárnou energie pro úplně novou rostlinu. Když dokážete využít tuto skrytou sílu, která je v něm ukrytá, dostane se vám užitečný příjem vitamínů, antioxidantů, minerálů a dalších látek, které jsou pro tělo neuvěřitelně prospěšné. Taková semínka mají navíc detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které pomáhání člověku s trávením, a navíc ještě nenadýmají.

Jaká semínka jsou vhodná?

Je jedno jaká semínka si vyberete, pokud budete mít doma vhodné podmínky, poroste vám cokoliv. Některé je potřeba nechat dorůst o něco více (jako třeba řeřichu), jiné budou stačit nechat pár dní v teple, aby začaly pučit. Nemusíte se samozřejmě spokojit jenom s řeřichou, ale přidat můžete i další semínka, dobře poslouží ředkvičky nebo hořčičná semínka. Začnou pučit velmi rychle a jejich nahořklá chuť vynikne velmi dobře na chlebu s máslem nebo v pomazánkách.

Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního, vyzkoušejte napučená semínka fenyklu. Stačí je rozprostřít v jedné vrstvě na děrovaný tácek. Nejlépe budou chutnat hned třetí den, ještě než nasadí listy. Nejlépe budou totiž chutnat třetí den, ještě než nasadí listy. Stejně dobře vám budou chutnat i cizrnové, čočkové, fazolové, hrachové nebo brokolicové klíčky.

slunečnice

Jejich široké využití

Možností, jak je využít v kuchyni je nespočet. Vypučená řeřicha, ředkvičky či hořčice využijete v nejrůznějších pomazánkách nebo dipech. Luštěniny pak můžete konzumovat v syrovém stavu a přidávat je například do salátů.