Není med jako med


Historie
Pro začátek se podíváme na historii tohoto sladidla. První zmínky o medu se objevují jako nástěnné malby, kdy lidé sbírali včelí med z úlů. Dále poté se například objevuje jako lék v antice, starověkém Egyptě, nebo třeba ve starověké Číně, kdy se jednalo o vyváženou potravinu (ani na straně jing ani jang). Dokonce i některé druhy opů a lidoopů za pomocí primitivních nástrojů v podobě větví konzumují med jakožto výživný zdroj energie.
naběračka na med.jpg
Druhy medu
Existuje spoustu druhů medu, většina dělení je převážně podle druhu zpracování (velkochov včel nebo domácí včelaři) a podávání medu, my se podíváme na rozlišení podle typů medu:
· Med Květový – pochází ze sladkého nektaru květů rostlin, je převážně z jarního období. Obsahuje větší množství jednoduchých cukrů (fruktózy a glukózy).
· Medovicový med – Pochází z přefiltrované mízy jehličnatých a listnatých stromů, obsahuje větší množství minerálních látek (draslík, fosfor,…). Mají tmavší zbarvení a výraznější aroma.
· Smíšený med – smíchání medovnicového a květového medu v různých poměrech a různých druhů. Velice oblíbená varianta medu, protože má výhody obou předchozích.
Nejkvalitnější med získáme zakoupením přímo od včelařů, protože domácí med je tou nejlepší variantou a je bezkonkurenční.
Med pro zdraví
Med může dost dobře fungovat také jako zdroj vitaminů a minerálních látek, a nejen pouze jako potravina. Nachází se v něm například vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D. Také obsahuje draslík, sodík, chlor, křemík, hořčík, aj. Dokáže také napomáhat při léčení některých nemocí, například nemocí srdce, žaludku, jater, střev a také rozšiřuje cévy, což napomáhá při léčení vysokého krevního tlaku.
dva včelaři.jpg

Med je určitě důležitou a velice významnou složkou v kuchyni většiny lidí, býval také využíván jako účinné léčivo a existuje mnoho dalších problémů, které med řeší.